Geen sirenetest op maandag 5 juni

In verband met Tweede Pinksterdag blijven maandag 5 juni 2017 om 12.00 uur de sirenes stil. Ook het uitzenden van het halfjaarlijkse controlebericht van NL-Alert is in verband met Pinksteren uitgesteld tot maandag 3 juli 2017. 

Sirenes

Door heel Nederland staan sirenes die draadloos en onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. Het systeem van de sirenes wordt het ‘WAS’ genoemd. WAS staat voor waarschuwings- en alarmeringssysteem. Door middel van de sirenes word je gewaarschuwd, bijvoorbeeld voor gevaarlijke chemische of radioactieve stoffen in de lucht. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar het gevaar dreigt.

NL-Alert

Voor het alarmeren en informeren van mensen bij een (dreigende) calamiteit, ramp of crisis, kan het bevoegd gezag daarnaast gebruik maken van NL-Alert. Als bij jou in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvang je een tekstbericht op je mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Tweemaal per jaar wordt een landelijk controlebericht voor NL-Alert uitgezonden, doorgaans op de eerste maandag van december en juni.  In verband met Pinksteren heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie besloten het controlebericht dit keer op maandag  3 juli 2017 te verzenden.

Weet jij wat je moet doen?

Ben jij goed verbonden met de hulpdiensten? En weet je wat je moet doen als de sirene gaat? Kijk voor meer informatie op http://www.zeelandveilig.nl/wat-kan-ik-doen.
 

Delen op social media: