Coronavirus in Nederland 28 februari 2020

Update 28-02-2020

Momenteel een uitbraak van een nieuw coronavirus. Inmiddels heeft het virus Europa bereikt en op 27 & 28 februari is het ook in Nederland bij twee personen vastgesteld. In de media wordt hier veelvuldig over bericht. Coronavirussen komen veel voor en zorgen meestal voor milde klachten zoals verkoudheid, maar kunnen ook ernstigere ziekte veroorzaken. De mensen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus hebben koorts en longklachten. Er is verder nog veel onbekend over het virus, er vindt uitgebreid onderzoek plaats.

Meer informatie over het virus, de besmettelijkheid, de kans op verspreiding naar Nederland en adviezen voor reizigers staan vermeld op de site van de Rijksoverheid. Er is ook een publieksinformatienummer geopend: 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).

Heb je zelf luchtwegklachten en ben je onlangs in een gebied geweest waar het virus heerst, neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Veel voorkomende vragen

We zien allemaal verschillende termen voorbijkomen. Waar gaat het nu over?
Er zijn verschillende soorten coronavirussen. Meestal zorgen deze virussen voor relatief milde klachten, zoals verkoudheid in de winter en lente. Het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) wijkt af van de bekende coronavirussen die vaker bij mensen voorkomen en kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Zo’n uitbraak van een nieuwe ziekte ligt altijd op de loer. Daarom heeft Nederland maatregelen voorbereid en klaarliggen.

Is het nieuwe coronavirus ernstiger dan de ‘gewone’ griep?
Dat weten we nog niet goed maar het lijkt van niet. Het punt is dat het om een nieuw virus gaat, waarvoor mensen nog geen antistoffen hebben. Daardoor kunnen veel mensen ziek worden. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Komt het coronavirus ook naar Zeeland?
Inmiddels zijn er meerdere gevallen van het coronavirus in Nederland bevestigd. Omdat de ziekte van mens op mens overdraagbaar is, is het mogelijk dat hier in Zeeland ook mensen ziek worden als gevolg van een besmetting. Het is belangrijk om patiënten snel op te sporen en hun contacten in de gaten te houden. Er is ook een meldingsplicht voor het nieuwe coronavirus. Nadat de huisarts de besmetting heeft gemeld start de GGD een contactenonderzoek rond de patiënt.

Hoe voorkom ik dat ik ziek word?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Deze druppels blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. De belangrijkste maatregelen die je zelf kan nemen zijn heel simpel en gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

  1. Was je handen regelmatig.
  2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  3. Gebruik papieren zakdoekjes.

Voor de zekerheid heb ik toch mondkapjes gekocht. Helpt dat?
De simpele papieren mondkapjes (uit de bouwmarkt) die veel mensen gebruiken beschermen niet tegen het virus. Mondkapjes zijn enkel bedoeld voor medisch personeel. Zij hebben immers dagelijks te maken met (mogelijk) besmette mensen. Mondkapjes helpen echt alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen.

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?
Neem telefonisch contact op met je huisarts als je:

  • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid);
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus. Bijvoorbeeld China / Singapore / Zuid-Korea / Iran en bepaalde gebieden in Italië. (Op hierboven genoemde website worden de juiste gebieden genoemd);
  • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
  • De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?
Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloopt als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.